پروتز و ایمپلنت, جراحی لثه و دندان, حذف عفونت لثه ای, مقالات عمومی دندان پزشکی

تحلیل استخوان اطراف ایمپلنت

تحلیل استخوان فک و نیاز به پیوند استخوان یکی از بدترین خبرهایی است که شما قبل از کاشت ایمپلنت دندان ممکن است از متخصص بشنوید. برخی از افراد به دلیل کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان و عدم توجه به مراقبت از استخوان فک، به مرور زمان تراکم استخوان خود را از دست می‌دهند و استخوان فک آنها عقب نشینی می کند. در این حالت استخوان استحکام کافی برای پشتیبانی از ایمپلنت ندارد و باید به شیوه‌های مختلف تقویت شود.

برای کسانی که به شکل‌های مختلف با تحلیل استخوان فک درگیر هستند، در اینجا در مورد علل به وجود آمدن آن صحبت کرده ایم و همچنین گزینه های درمانی آن را هم معرفی خواهیم کرد.

تحلیل استخوان فک چیست؟

تحلیل استخوان فک و عقب نشینی آن یک اتفاق شایع در نتیجه از بین رفتن دندان ها و یا پریودنتیت (بیماری لثه مزمن) است. در مورد بیماری لثه، باکتریها به تدریج فک تحتانی و لیگامانهای پریودنتال که دندان را به استخوان متصل نگه می دارند را از بین می‌برند و به تدریج تراکم استخوان پایین می آید. البته این یکی از اصلی ترین دلایل کاهش تراکم استخوان و از بین رفتن آن است. ممکن است هر فرد به دلایل مختلفی دچار این عارضه شود.

اصولاً تحلیل استخوان فک در استخوان اطراف و استخوان های حامی دندان رخ می‌دهد که تحت عنوان استخوان آلوئولار شناخته می‌شود. این استخوان به عنوان یک حامی برای دندان ها عمل می کند و به نوعی وظیفه نگهداری و تقویت آن‌ها را بر عهده دارد. بنابراین زمانی که فرد به هر دلیلی دندان خود را از دست می دهد، به مرور زمان استخوان های پشتیبان به عقب حرکت کرده و در سال اول پس از کشیدن دندان، ۲۵ درصد استخوان از بین میرود. افرادی که با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند امکان کاشت ایمپلنت دندان را ندارند.

 

تحلیل استخوان فک

تحلیل استخوان فک

 

عوامل دخیل در از بین رفتن استخوان فک

شایع ترین و اصلی ترین دلیل تحلیل استخوان فک همان از دست دادن دندان هاست. افرادی که به هر دلیلی دندان خود را از دست می دهند، اگر بعد از مدتی نسبت به جایگزینی آن اقدام نکنند، به مرور زمان بافت‌های استخوانی خود را از دست داده و فک آنها عقب نشینی می کند. همچنین ممکن است استخوان فک آنها در بیماری‌های مختلف مانند بیماری لثه قرار گیرد و از بین برود. عفونت لثه و بیماری لثه موارد دیگری هستند که به مرور زمان روی استخوان فک تأثیر گذاشته و بافت آن را از بین می برند.

در کنار این عوامل، برخی عوامل دیگر هم وجود دارند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در تحلیل استخوان فک نقش دارند:

  • از بین رفتن استخوان فک ممکن است به دلیل نامرتب بودن دندان ها باشد، زیرا در این صورت فشار نامتقارن به استخوان وارد میشود.
  • عفونت لثه و استخوان فک منجر به آسیب دیدن آن و از بین رفتن آن می شود
  • گاهی برداشتن تومور بزرگ در صورت ممکن است نیاز به برداشتن قسمتی از استخوان فک داشته باشد

به خاطر داشته باشید که استفاده از دندان مصنوعی به طور مستقیم روی سرعت تحلیل استخوان فک نقش دارد. هر باری که شما برای غذا خوردن یا هر دلیل دیگری دندان‌های خود را فشار می دهید، این فشار مستقیما به استخوان ها وارد شده و به مرور زمان آنها را به عقب حرکت میدهد. ادامه یافتن این روند می‌تواند تبعات بدتری هم به دنبال داشته باشد که آن هم فروپاشی قسمت پایین صورت شماست.

راهکارهای جلوگیری تحلیل استخوان فک

از بین رفتن استخوان فک، چانه را به بینی نزدیک‌تر می‌کند و ممکن است ظاهر نامناسبی پیدا کنید. ضمن این که این وضعیت به مرور زمان منجر به چروک شدن پوست صورت شده و خیلی زودتر از حالت طبیعی پیر به نظر می رسید.

بهترین راهکار برای جلوگیری از تحلیل استخوان فک جایگزین کردن ریشه دندان با استفاده از یک ابزار مانند ایمپلنت دندان است. این کار باید بلافاصله پس از از بین رفتن دندان صورت گیرد تا فضای آن را پوشش دهد و از عقب نشینی استخوان جلوگیری کند. جایگزین کردن دندان با ایمپلنت تا حدود ۹۹ درصد می تواند وضعیت طبیعی استخوان را حفظ کند

از بین رفتن استخوان فک چگونه اتفاق می افتد؟

وقتی که استخوان ها چگالی و دانسیته خود را از دست می‌دهند، متخلخل تر می شوند. در این حالت تراکم استخوان بسیار کمتر از حالت طبیعی است و باید مراقب آن باشیم. استخوان به دلیل عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی، عدم تعادل هورمونی، بیماری، سبک زندگی و حتی از بین رفتن دندان می تواند چگالی خود را از دست بدهد.

پزشکان از روش CT برای بررسی وضعیت چگالی و تراکم استخوان استفاده می کنند. در این تصویر برداری هرچه استخوان سفید تر باشد، تراکم آن هم بیشتر است. بنابراین متخصص دندانپزشکی و کاشت ایمپلنت دندان، با استفاده از اشعه ایکس از استخوان فک بیمار تصویربرداری می کند تا کمبود تراکم احتمالی آن را تشخیص دهد و راهکارهای درمانی برای آن در نظر بگیرد.

 درمان تحلیل استخوان فک

در حالتی که استخوان فک از بین رفته باشد و تراکم کافی برای کاشت ایمپلنت دندان نداشته باشد، متخصص مجبور است که از یک جایگزین برای استخوان استفاده کند تا وضعیت آن را به حالت طبیعی برگرداند. گزینه های درمانی با توجه به فک پایین و فک فوقانی ممکن است متفاوت باشد. با این وجود دو راهکار درمانی اصلی وجود دارد:

پیوند استخوان

به هنگام تحلیل استخوان فک، متخصص از روش پیوند استخوان برای تهیه استخوان کافی برای قرار دادن ایمپلنت دندان استفاده میکند. هر بیمار برای بهره بردن از مزایای ایمپلنت دندان، باید استخوان کافی و محکم داشته باشند و حتی در مورد دندان های آسیاب، نیاز به عرض کافی در استخوان است. کسانی که نیاز به ترمیم استخوان و آسیب‌دیده داشته باشند یا از بیماری لثه رنج ببرند هم می‌توانند از پیوند استخوانی استفاده کنند.

پیوند استخوان نه تنها برای تحلیل استخوان فک مناسب است، بلکه می تواند مجددا رشد استخوان را تحریک کند و در نهایت تبدیل به استخوان سالم خود بیمار شود. در این شیوه متخصص ممکن است از استخوان های خود بیمار استفاده کنند و از استخوان لگن یا هر جای دیگر بدن او به استخوان فک پیوند بزند. یا حتی می تواند از مواد پودر استخوان استفاده کنند که باز هم استخوان فرد را به حالت طبیعی برمی گرداند. پیوند استخوان را در مطالب قبل توضیح داده ایم و توصیه می کنم که حتما آنها را بخوانید.

عمل سینوس لیفت

این یک روش جراحی است که بر روی استخوان فک فوقانی فرد صورت می‌گیرد. در این شیوه متخصص مقداری استخوان در سینوس ماگزیلا قرار می دهد و از این طریق سعی می کند که قسمت پشتی دندان های فک فوقانی را بالا ببرد. در نتیجه استخوان کافی برای نگهداری ایمپلنت فراهم می شود و بعد از آن امکان کاشت ایمپلنت دندان فراهم است.

روش های دیگری مانند استخوان سازی تحت کشش هم برای درمان تحلیل استخوان فک وجود دارد که باید متخصص با توجه به وضعیت بیمار آنها را انتخاب کند. در نهایت، همه روش ها منجر به تقویت استخوان فک می شوند تا متخصص بتواند فضای کافی برای ایمپلنت به وجود بیاورد و پایه ایمپلنت را در آنجا قرار دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *